Deepfakes – en ny type manipulation

En ny type af manipulation, såkaldte Deepfakes, er et nyt fænomen, der bruger machine-learning til at bytte ansigter i videoer.

Forestil dig at finde en video på nettet med dig selv, som du ikke kender til. En video, hvori du tydeligt fortæller om din loyalitet til en anden holdning end din egen. Med ny teknologi bliver dette hurtigere og hurtigere en reel trussel.

Vi ser her på én af de nyeste og mest skræmmende teknikker inden for filmproduktion – nemlig deepfake.

Kort om deepfake:

Deepfake er en teknik, der kan manipulere med billeder og lyd. Et typisk eksempel på deepfake er muligheden for at bytte en persons ansigt ud med en andens. Det sker ved hjælp af en algoritme, som blot skal fodres med billeder og videoer af en person. Algoritmen gør brug af machine-learning og lærer således, hvordan et bestemt ansigt ser ud. Jo mere data man kan finde på personen og give til algoritmen, jo lettere er det at gøre videoen troværdig – men med videomateriale på blot et par minutter, er det muligt at lave et meget overbevisende resultat.

En ny dimension af fake news?

Deepfake gør det derfor muligt at få en person til at sige eller gøre ting på video, som aldrig har fundet sted. Det kræver ikke lang betænkningstid at forestille sig, at deepfake kan bruges på mange forskellige måder – og misbruges. I 2018 var der en trend med at manipulere Hollywood skuespilleren Nicolas Cage ind i flere film, han ikke spillede med i via deepfake-teknikken. Selve videoerne er ganske harmløse og endda ret underholdende. Det kan dog hurtigt blive knapt så underholdende, hvis man lige pludselig selv ender med at blive hovedpersonen i en manipuleret film.

 

Mængden af fake news og misinformation stiger hver dag, og det kan deepfakes i den grad bidrage til. Kan du forestille dig at scrolle gennem din Facebook-startside og se Mette Frederiksen fortælle, at hun vil danne regering med VENSTRE. Så ville der være en del, der ville blive ret overrasket – og mange vil formentlig også blive snydt til at stole på videoen.

Det er altså klart, at Deepfake kan have enorm indflydelse på samfundet. Indtil videre har vi i Danmark ikke set ekstreme tilfælde med deepfake videoer. Det er dog formentlig kun et spørgsmål om tid. Teknologien bliver bedre og bedre og dermed også sværere at afsløre.

Er der overhovedet noget godt ved Deepfake?

Som alt andet teknik er deepfake et værktøj, der kan bruges til både godt og ondt. Men den teknik rummer måske mere ondt end godt vil nogen mene. Vi har forsøgt os med teknikken til Jonathan Spang’s serie: ’Tættere på sandheden’, hvor vi har lavet en deepfake video af Mette Frederiksen. Hvad synes du om det?   

Skriv et svar